Welke breaker wint goud op de Olympische Spelen? Menno van Hustle Kidz of Lee-Lou van The Ruggeds?

Mijn boek Dwarse Dansers, over hedendaagse dans in Brabant/Zuid-Nederland staat in de steigers, maar deze week komt er veel bruikbare informatie vrij. Van meerdere gezelschappen gaan nieuwe voorstellingen in première en wat dacht je van de wedstrijd breaking op de Olympische Spelen? Gaat het goud naar Menno van Gorp van de Tilburgse crew The Hustle Kids of naar Lee-Lou Demierre van The Ruggeds uit Eindhoven?  Wordt het een Brabants onderonsje? Dat is zondag bekend.

De uitslag en het verhaal achter de strijd krijgt ook aandacht  in het boek over dans dat de periode 1980-2025 beschrijft. Het overzicht moet zo actueel mogelijk zijn.

Op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch zag ik de nieuwe voorstellingen van Katja Heitmann, Guilherme Miotto/Corpo Máguina Society en Jan Martens. Mijn recensies vind je op Theaterkrant en de indrukken en achtergronden van deze voorstellingen verwerk ik in het boek. 

Beste breakers

In het weekend (9 en 10 augustus) volg ik met interesse de battles van de breakdancers op de Olympische Spelen in Parijs. Bij de mannen nemen voor Nederland Menno van Gorp (drievoudig wereldkampioen, in 2014, 2017 en 2019) en Lee-Lou Demierre deel. Ook Demierre hoort tot de beste breakers ter wereld.

In het verleden kwamen hun crews, The Hustle Kids (Menno) en The Ruggeds, elkaar vaak tegen in battles. De Tilburgse crew won vaak, ook bij nationale kampioenschappen, maar dat ligt achter ons. The Ruggeds richten zich steeds meer op het maken van theatervoorstellingen met urban culture en Menno van Gorp heeft een eigen dansschool in Rotterdam waar hij woont.

Gouden plak

Van Gorp hoopt op de gouden plak  en wil daar vervolgens een theatervoorstelling over maken. Of dat gaat lukken? Er is veel internationale concurrentie en de jaren beginnen te tellen, hij is 35, zijn Nederlandse concurrent is 23.

Bij de dames zijn The Hustle Kids ook goed vertegenwoordigd met India Sardjoe. Zij is pas zeventien en werd in 2022 wereldkampioen bij  de Red Bull BC One World Final.. De Haagse werd dat jaar ook Europees kampioen breaking.

Het is de eerste keer dat breaking is opgenomen in het programma van de Olympische Spelen. De wedstrijden zijn op Place de la Concorde in Parijs en er doen zestien B-boys en zestien B-girls mee.

Follow up

India Sardjoe blonk uit in Parijs, maar kwam in de battle om het brons net iets te kort. Ze verloor van de als eerste geplaatste Liu '671' Qingyi uit China.  Menno van Gorp en Lee-Lou Demierre gingen overtuigend door naar de kwartfinales, maar daar strandden beide breakers. Menno van Gorp verloor alle drie de rondes van de Japanner Shigeyuki Nakarai, Lee-Lou Demierre was in drie ronden de mindere van de Canadese breaker Philip 'Wizard' Kim.

Foto: The Ruggeds, fotograaf Rutger Pauw

 

Het boek Dwarse Dansers wordt mede mogelijk gemaakt door het Tilburgs Mediafonds