Botsauto ramt lantaarnpaal. Kunst van street artist Frankey tussen attracties op Tilburgse Kermis

Kunstenfestival Kaapstad, dat is toch pas half augustus? Het toffe evenement waar internationale kunstenaars de binnenstad van Tilburg kapen met vervreemdende, komische installaties en acts, wanneer is dat precies? O, van 16 tot en met 18 augustus, thanks. Dat duurt nog even, nu komt eerst de Tilburgse Kermis. Maar ook tijdens die grootste kermis van de Benelux manifesteert Kaapstad zich. Tussen de attracties duiken absurdistische werken van streetartist Frankey op. 

Geniaal is de eenzame botsauto op straat die loeihard een lantaarnpaal lijkt te hebben geramd. Zo zijn er negen werken van Frankey te zien. De kermisbezoeker komt die vanzelf tegen, maar ze zijn een reden om de ogen goed de kost te geven. Framkey kaapt de kermis.

Frankey, pseudoniem van Frans de Ruwe, heeft een nauwe band met Kaapstad. Enkele jaren geleden viel hij tijdens het Tilburgs kunstenfestival op met het beeld van een zwemster die gaat duiken. Dat stond tussen twee rijstroken in de binnenstad, hoog op een bestaand kunstwerk dat in de volksmond 'de duikplank' heet.

Koorddanser

Ook waren kleinere werken van hem te zien, zoals een minuscule koorddanser op een verweerd hek en een stijgende ufo op een witte muur. Zijn beeldtaal is krachtig, concreet en origineel. In Amsterdam is ook veel werk van hem te zien. Zo maakte hij een standbeeld van Andre Hazes. Het heeft de vorm van een 1,70 meter hoog LEGO-poppetje.

Kleine zweefmolen

Bij het NS-Plein staat een zweefmolen, op de Paleisring een megaversie van een zweefmolen. Het zijn vertrouwde attracties die van kermis naar kermis reizen. Frankey heeft op zijn beurt een miniversie van deze zweefmolen op de kermis verborgen. Het vraagt om oplettendheid en om af en toe naar boven te kijken. Als je geluk hebt valt het oog op een verkeersbord met een kleine zweefmolen in de top.

Kermit de kikker, de pluchen pop zou een prijs bij een goktent op de kermis kunnen zijn, zit door de interventie van Frankey plots boven op een bord. De oorspronkelijke tekst op het bord is 'Kermis Tilburg', nu Frankey is langs geweest staat er 'KermiT Tilburg'.

Pils Panther

The Pink Panther uit de filmserie van de Amerikaanse regisseur Blake Edwards is door Frankey eveneens in de binnenstad gestationeerd. Hij staat op een elektriciteitshuisje met een groot glas bier in de hand. Dat past bij een volksfeest als de kermis waar doorgaans  het nodige wordt gedronken. De kunstenaar heeft de naam van het stripfiguur verandert: Pils Panther. Zijn  werken zijn tien dagen lang te zien. 

Sander van Bussel van Kaapstad: “Frankey’s werk laat zich graag vinden, als paaseieren, als parels; zodra je ze ziet, is een glimlach onbedwingbaar. Frankey reageert op de stad, speelt met de omgeving, en zijn beeldtaal is altijd kraakhelder.”  

Eerder al plaatste festival Kaapstad de sculptuur Cage van Atelier van Lieshout bij de Schouwburg in Tilburg. Ook die is nu te zien.

FOTO'S: ROOS PIERSON