Kunstmaan weigert om opnieuw te gaan zwerven. De culturele programma's, de eigenzinnige revues en andere voorstellingen die Wim Verhoeven al jaren onder de naam Kunstmaan met zijn publiek deelt, waren lange tijd thuis in een oude looierij aan de Stedekestraat. Na een verplichte verhuizing vond hij onderdak bij het NS-plein. Ook daar moet hij weg. "Mooi niet", zegt Wim. "Ik blijf zitten waar ik zit."
Wim Verhoeven is Kunstmaan en Kunstmaan is Wim. Hij is met programma's als De Verlosserij thuis in hetzelfde pand waar DansBrabant is gehuisvest. Kunstmaan huurt onder en daar komt daar een eind aan. De huur is een jaar geleden opgezegd, maar Wim pikt dat niet.
Repeterende dansers
DansBrabant heeft het gebouw aan de Goudenregenstraat nodig om dansers te laten repeteren en voorstellingen te laten maken. Er is gebrek aan studioruimte, dus geen plek meer voor Kunstmaan.
Op zijn site schrijft Wim Verhoeven dat een eigen ruimte voor Kunstmaan essentieel is, dat hij heeft gezocht naar een ander onderkomen en dat dat niet is gelukt.
En dus blijven Wim en Kunstmaan zitten, zo lang het kan. Zelfs letterlijk. Hij organiseert een Kunstmaan Sit-in. Het publiek zit en ondergaat een programma met Peer de Graaf , Simon Keats en die avond is de introductie van feuilleton 'Kalmukkie land van schaker'. Wat een zinnenprikkelende titel.
Wim Verhoeven noemt de Sit-in een protest tegen 'feodale toestanden in de cultuur'. Wim houdt van grote woorden.
Posters voor de ramen
En als er dansers aan het repeteren zijn dan past hij die gewoon in in zijn Sit-in kunstprogramma, zo belooft hij.
inmiddels heeft hij mensen gevraagd posters voor de ramen te hangen met de tekst 'Kunstmaan hoort bij ons'. In de omgeving van de Goudenregenstraar gebeurt dat volop, maar ook op de plekken in de stad waar studenten thuis zijn. Kunststudenten krijgen kansen van Wim.
Eigenwijs podium
Ik kwam soms bij Kunstmaan en genoot van het eigenzinnige aanbod, maar ben al te lang niet meer geweest. Ik wil wel weer een keer.
Ik hoop van harte dat Kunstmaan blijft bestaan en verder kan groeien. Tilburg, de stad van makers, kan dit eigenwijs podium goed gebruiken. Een eigenwijze Wim trouwens ook.
Versterken in plaats van vechten
Overigens ben ik van mening dat ook DansBrabant zich verder moet kunnen ontwikkelen. Die twee partijen moeten er toch uit kunnen komen.Elkaar versterken, in plaats van elkaar dwars zitten. Zeker zolang er geen andere locatie is gevonden.
En wie een geschikte ruimte weet? Laat het Wim weten.