Zangeres en cabaretière Karin Bloemen speelt met orkest Kamerata Zuid liedjes van Wim Sonneveld, Toon Hermans, ook van de jonge zangeres Hanna Mae. ‘Grijs Gedraaid’ is de titel van het programma. Tussen de liedjes door praat de zangeres met haar publiek over herinneringen aan thuis. “Ik hoop dat mensen gelouterd naar huis gaan.”
Als Karin Bloemen ‘Samba Pa Ti’ hoort, een nummer van de band Santana uit 1970, gaan haar gedachten vanzelf naar een schoolfeest van haar brugklas. Op dit nummer heeft ze voor het eerst geschuifeld met een vriendje. Hoort ze de prachtige stem van Maria Callas dan denkt ze aan haar moeder die fan was van deze beroemde operazangeres.
“Liedjes roepen herinneringen op, dat is de kracht van muziek.”
Schrikken van emoties
‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld, uit 1974, brengt de gedachten eveneens terug naar wat ooit zo vertrouwd was. Karin Bloemen beseft dat als ze het lied zingt in de theaters en ook als ze het vertolkt voor Nederlanders overzee. Ze zong het lied overal ter wereld, in Rio de Janeiro, Oakland, Dubai, Indonesië, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. “Ik zag mensen schrikken van hun emoties. Het lied brengt ze thuis, ineens zitten ze bij moeder aan de keukentafel.”
‘Het Dorp’ van Sonneveld is onderdeel van het programma ‘Grijs Gedraaid’ waarmee orkest Kamerata Zuid en Karin Bloemen in december en januari de theaters in het land afreizen. Het muzikale programma is afgestemd op ouderen, maar opa’s en oma’s nemen graag kinderen en kleinkinderen mee om samen de ervaring te delen.
Karin Bloemen gaat tussen de songs door in gesprek met bezoekers, op zoek naar hun herinneringen. Het thema is ‘thuis’
Zingen voor de koning
Kamerata Zuid speelde bij ‘Grijs Gedraaid’ eerder met artiesten als Maaike Ouboter en Marcel Veenendaal, de zanger van DI-RECT. De wens om met Karin Bloemen te werken staat al lange tijd hoog op het wensenlijstje.
Het orkest stond in maart 2024 met de zangeres op het podium tijdens de opening van het nieuwe theater in Den Bosch. Koning Willem-Alexander zat in de zaal en hoorde Karin Bloemen ‘Dit is een plek om lief te hebben’ zingen, het nummer van Toon Hermans uit zijn onemanshow uit 1967.
Dat lied staat ook op het programma bij ‘Grijs Gedraaid’.
Een ander nummer van Toon Hermans in het programma is ‘De appels op de tafelsprei’. Karin Bloemen: “Dat lied gaat over de menselijke maat, over kleine dingen die belangrijk zijn in het leven van alledag. De lachjes die je lacht, de warme broodjes bij het ontbijt, de kussens en deken op de stoel, lieve woordjes. Deze menselijke maat past heel erg bij Kamerata Zuid en wat het orkest met ‘Grijs Gedraaid’ voor ogen heeft. Het is belangrijk dat mensen voor elkaar zorgen, als je ziet dat het fout gaat dat een arm om iemands schouders slaat.”
‘Fijn om met een orkest te spelen’
Karin Bloemen zong ‘Appels op de tafelsprei’ eerder bij het 125 jaar bestaan van Theater Carré, samen met pianist Cor Bakker. “Het leek me leuk om dit lied met een orkest te spelen, nu kan dat met Kamerata Zuid.”
Ze trad vaker op met een orkest. In 2023 - ze zat veertig jaar in het vak - speelde ze met het Metropole Orkest nummers uit haar repertoire. Vijftien jaar eerder stond ze op het podium met Amsterdam Sinfionetta. Bij ‘Grijs Gedraaid’ speelt ze nu met een ervaren strijkorkest, ze vindt het een prachtige uitdaging.
Wereld van verschil
“Als ik live een viool hoor aanzetten, een tremolo hoor maken, dan ben ik verkocht. Het is zo anders als ik met een orkest optreedt dan dat een tape met muziek wordt aangezet. Dat is een wereld van verschil. Bij een orkest kun je zien en horen wat een instrument doet. Als kind kon ik er bijna niet tegen als ik een orkest hoorde spelen, zo mooi vond ik het. Ik werd er emotioneel van.”
Beste Zangers
Kamerata Zuid en Karin Bloemen vertolken tijdens ‘Grijs Gedraaid’, ook ‘Water Dicht’ van Hanna Mae. Bloemen kent deze jonge Nederlandse zangeres (26) van het tv-programma Beste Zangers. Daar zong ze een vertolking van dit lied.
“Het is Hanna Mae met dit lied gelukt om haar moeder te troosten in een groot verdriet. Ze was zeventien, achttien, toen ze het nummer scheef, heel jong nog en dat je dát dan al kunt, op die leeftijd. Daar ben ik van onder de indruk.
Ze zingt een stukje van de tekst: ‘…Dus als je soms wil huilen en wil schreeuwen, het is oké. En als het er niet uitkomt, schat, dan schreeuw ik met je mee…’ “Eigenlijk doen we dat met Kamerata Zuid ook. Ik zing wel voor je, ik schreeuw wel voor je. Als het even niet lukt, dat geeft niet.”
Steuntje in de rug
Met ‘Grijs Gedraaid’ wil Kamerata Zuid de bezoekers een goed gevoel geven, even weg van de sleur van alledag, samen met anderen genieten van cultuur. Karin Bloemen voelt zich thuis bij die sociaal-maatschappelijke ambitie. “Mensen het gevoel geven dat ze speciaal zijn en een steuntje in de rug geven om gelukkiger en gezonder te leven. Kunst en cultuur heeft die kracht.”
Dat zal ook blijken bij ‘Warmdraaien’, een informatiemarkt voorafgaand aan het optreden van Karin Bloemen. In de foyer van het theater is een presentatie van organisaties die beweeg- en culturele activiteiten in de buurt aanbieden, denk aan zingen, sport, cultuur en cursussen. Kamerata Zuid werkt hiervoor samen met het Nationaal Ouderenfonds.
Openhartig
Het leven is soms zwaar, Karin Bloemen, weet daar alles van. Misbruik, het tragische verlies van haar zus, ze schreef er openhartig over in haar autobiografische boek ‘Mijn ware verhaal’.
“Ieder mens heeft nare dingen meegemaakt. Het gemis van dierbaren, van je man, je vrouw, je kind, niemand komt ongeschonden het leven door. Mensen weten dat mijn verhaal is gekleurd door pijn, angst, verdriet en verlies. Als ze hun verhaal doen kan ik zeggen dat ik hun pijn en verdriet herken, dat maakt dat mensen zich veilig voelen bij mij.”
De kans is groot dat als ze met een toeschouwer in gesprek gaat, ze die dan liefdevol zal aanspreken met ‘schat’, dat gaat bij haar vanzelf.
Hoop geven, kleur brengen
In het liedjesprogramma met Kamerata Zuid zijn twee medleys opgenomen, eentje met Nederlandse nummers die scoorden op het songfestival: ‘Troubadour’, ‘De Mallemolen’ en ‘Ding-a-dong’. Is het een verkapte aankondiging, heeft Bloemen zelf interesse om een keer mee te doen aan het songfestival?
“Vader Abraham heeft me ooit gevraagd, maar nee, je moet wel gek zijn. Het is een eer, uitkomen voor je land, maar het mediaspektakel is hysterisch, ik denk dat ik daartegen niet ben opgewassen.”
Ze staat liever in een mooie jurk op het podium en opent dan haar hart voor het publiek: “Ik probeer de mensen aan het lachen te krijgen, een goed gevoel te geven, ik wil kleur brengen in het leven met een lach en een traan. Als ik hoopvol speel, krijg ik vanuit de zaal hoop terug. Ik hoop dan dat mensen na afloop gelouterd naar huis gaan.”
FOTO'S: @Martine Berendsen