Rob van Steen, directeur van de Concertzaal en Schouwburg, denkt aan Nieuwe Markt, ook de naam Bet Kolen Plein circuleert, net als het Pater Poels Plein. Deze zomer is het Stadsforum in Tilburg gereed, maar niet iedereen is blij met die naam. Als het aan mij ligt, krijgt het plein straks de naam De Miet. Dat is ook een verwijzing naar Miet van Puijenbroek, de eerste vrouwelijke wethouder van Tilburg en dé Tilburger van de 20e eeuw.
Bas Vermeer schreef over het Stadsforum in BD en deed meteen een oproep om een naam voor het nieuwe gebied in hartje Tilburg te bedenken. Bij mij komt dan meteen de naam De Miet bovendrijven. Dat woord ademt het verleden, maar is tegelijkertijd eigentijds.
Het klinkt als to ‘meet’: elkaar ontmoeten. Laat dat nu juist de functie van het nieuwe plein zijn, bovendien refereert het aan het internationale karakter van de stad.
Tilburger van de eeuw
Miet is natuurlijk Miet van Puijenbroek (1914-1999). Deze strijdbare vakbondsvrouw was de eerste vrouwelijke wethouder van Tilburg. Ze was razend populair en is door inwoners van de stad verkozen tot Tilburger van de 20e eeuw.
Als wethouder boog ze zich over sociale zaken en cultuur in de stad en ze maakte zich sterk voor emancipatie. Een plein dat aan haar herinnert, kan dan het best tussen het stadhuis en de schouwburg liggen. En de kerk, ook die, Miet was lid van de KVP, later het CDA en de Heikese kerk hoort zeker bij de gezichtsbepalende gebouwen op De Miet.
In de volksmond heette ze Rode Miet, want ze had een groot sociaal hart. Miet groeide op in een Tilburgs weversgezin, haar vader was een linnen- en kamgarenwever en haar moeder had gewerkt als stopster.Zelf werkte Miet ook in een stopperij. In die fabriek kreeg ze het aan de stok met haar bazen toen ze het opnam voor de andere stopsters omdat die ineens twee uur langer moeten gaan werken. Dat pikte Miet niet.
Naar de vakbond
Toen ze rond de veertig was, verliet Miet de textielindustrie en ging zich inzetten voor de Katholieke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV). Ze knokte voor de positie van vrouwen die meer kunnen dan trouwen en kinderen krijgen, zo droeg ze uit. Het huwelijk is haarzelf nooit overkomen.
Ze zat 37 jaar in de gemeenteraad van Tilburg en was een periode wethouder. De Tilburgse stond erom bekend dat ze geen blad voor de mond nam. Ze was kritisch, onafhankelijk en zette zich in voor arbeiders en mensen in een achterstandspositie.
Rooie Miet
Bij het Textielmuseum staat een robuust beeld van Miet. Dat is in 2009 onthuld, tien jaar na haar overlijden. Het werk is gemaakt door de Tilburgse kunstenares Margot Homan. Dat beeld is verdiend, maar een plein met haar naam zou Rooie Miet evenmin misstaan.
Die naam sluit naadloos aan op de bepalende textielhistorie van de stad, maar ook op de eigenzinnigheid van haar inwoners.
En mocht de naam De Miet tot woordspelingen leiden., het stadsforum is zodanig groot dat het woord Mietje niet past bij de omvang van het plein. Mocht dat toch af en toe gebeuren, niks is de Tilburger vreemd, laten we dat dan zien als een verwijzing naar het veelzijdige en inclusieve karakter van de stad.
Nog eentje
Nog een idee voor Tilburg, lees dan deze blog: 'Beeld van muzikant bij poppodium 013. Voor iedereen die zich inzet voor muziek in de stad'
Illustraties Stadsforum: gemeente Tilburg, foto van kunstwerk: Jostijn Ligtvoet