De strijkers van kamerorkest Kamerata Zuid maak je niets meer wijs over Chamamé, de hartstochtelijke, warme, populaire volksmuziek uit Noordoost-Argentinië. Het Tilburgs kamerorkest toerde drie weken door het Latijns-Amerikaanse land om het genre in een klassiek jasje met het publiek te delen. Tijdens negen concerten in drie steden speelden de violisten, cellisten en bassisten van het orkest met de Nederlandse zanger Nino Zannoni en de Argentijnse bandoneonspeler Santiago Cimadevilla.
Samen willen ze een nieuwe dimensie toevoegen aan deze authentieke volksmuziek en het publiek in Argentinië daar warm voor maken. Dat schijnt goed te zijn gelukt, zo blijkt uit de reacties in de media daar. Het repertoire van Chamamé Sinfónico Nuevo, zo heet de concertreeks, is nu ook in Nederland te horen: in Den Bosch op 1 februari en in Amsterdam op 9 februari.
Argentijnse orkesten
Frank Adams, dirigent van Kamerata Zuid, is vaak in Argentinië. Hij dirigeert met enige regelmaat de symfonieorkesten van Corrientes en Chaco. Bovendien werkte hij met het Kamerorkest van het Congres der Natie in Buenos Aires en het Kamerorkest en Koor van Resistencia (Chaco). En dat is maar een greep uit de orkesten die hij dirigeert.
Zijn eerste kennismaking met chamamé was in 2012 toen hij werd uitgenodigd door het symfonieorkest van de provincie Corrientes. Wat fado is voor Portugal dat is chamamé voor Argentinië, zo leerde hij. Het is de muziek die Argentijnen eraan herinnert waar ze vandaan komen en waar ze thuis horen. Chamamé is in 2021 erkend als UNESCO-werelderfgoed
In 2017 experimenteerde de Tilburgse dirigent al met een nieuwe vorm van Chamamé, hij goot traditie n een klassiek jasje en gaf concerten met accordeonist Lucas Monzón uit Chaco en het symfonieorkest van de provincie Corrientes.
Grenzen oprekken
Het stimuleerde Frank Adams om het genre te moderniseren en vaker te gaan combineren met een klassiek orkest. Met Chamamé Sinfónico Nuevo wil Frank Adams en Kamerata Zuid het genre onderzoeken en de grenzen oprekken.
Adams: "Dit is een artistieke reis waarbij we de rijke tradities van Chamamé omarmen en deze verweven met de verfijnde klanken van een klassiek orkest. Met Chamamé Sinfónico Nuevo willen we niet alleen muziek maken, maar een nieuwe ervaring creëren die de ziel van de luisteraar raakt. We willen een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de rijke geschiedenis van Chamamé."
Memphis Maniacs
In Nederland werkt het orkest ook vaak met crossovers. Het speelde eerder met zanger Jet Rebel, zangeres Maaike Ouboter, pianiste Iris Hond, maar ook met de band de Memphis Maniacs.
Nederlander met Argentijnse roots
De negen concerten die Kamerata Zuid met Nino Zannoni en Santiago Cimadevilla uitvoerden, omvatte een repertoire met muziek van traditionele Argentijnse muzikanten en folkloristen als Transito Cocomarola, Ramón Ayala en Teresa Parodi, maar ook liederen en muziek van hedendaagse composities als Coqui Ortiz, Milagros Caliva en Pablo Bentos.
Zanger Nino Zannoni woont in Nederland, maar heeft Argentijnse roots. Hij is de zoon van zoon van een inwoner van Corrientes en kan de sfeer van de volksmuziek goed overbrengen.
De concerten in Argentinië kregen veel aandacht. Kranten schreven erover, het publiek was enthousiast en in Corrientes discussieerden mensen online over de zin van het oprekken van de traditionele muziek en wat dit Nederlandse orkest met 'hun' muziek wilde doen.
Nationale tv
Frank Adams: Tijdens onze tour in Argentinië hebben we voor veel mensen mogen spelen en zijn we op nationale tv en radio geweest, bij Television Publica, Chaco TV en Radio Nacional. We hopen dat we nu in Nederland ook mensen kunnen raken met deze mooie muziek."
De concerten in Nederland zijn op donderdag 1 februari in Den Bosch in de Willem Twee Toonzaal, aanvang 20.30 uur en op 9 februari in het Concertgebouw in Amsterdam, aanvang: 2015 uur.
FOTO'S: Jasper van Gheluwe.